среда, 23. септембар 2015.

VODIČ ZA BRUCOŠE

Na ovoj stranici ćemo obraditi neka od najčešćih pitanja koja imaju brucoši našeg fakulteta tokom prvih meseci studija. Napominjemo da ne garantujemo tačnost svih informacija, zato što su ova pravila važila prošlih godina, što ne mora biti slučaj i ove.


Prijavite se i na SMS servis kako bi dobijali najnovija obaveštenja u realnom vremenu vezana za fakultet tako što ćete poslati poruku sa tekstom PF15(razmak)BROJ VAŠEG INDEKSA na 0601309379 (standardna cena poruke, broj u mts mreži).

Za studente koji imaju Windows 8.1 telefone/računare/tablete ili Windows 10 računare dostupna je aplikacija "Pravni fakultet UB" u prodavnici


  • Kada mogu da podignem svoju čip karticu? Karticu možete podići od 1. oktobra nakon svečanosti povodom prijema novih studenata u kabinetu 21A. Prošlih godina je bilo moguće podizanje i nekoliko dana ranije. Vredi probati, zato što je gužva ogromna prvog dana. Nije obavezno karticu podići tog dana, već i kasnije na istom mestu. Obavezno ponesite indeks.
  • Čemu služi čip kartica? Kartica služi da bi se vodila evidencija prisustva na nastavi. Neophodno je da svaki student ostvari prisustvo na 30% predavanja iz svakog predmeta. Do sada je praksa pokazala da se ovaj minimum spušta na kraju svakog semestra na 15%, ali možda baš ove godine krenu da se pridržavaju ovog pravila. ;)
  • Kako pravilno očitavam karticu? Na početku i na kraju predavanja samo prisloniš karticu aparatu. Ne obaziri se na to da li će aparat da zapišti jednom ili dva puta. Uspešno si se očitao/la.
  • Da li moram da se otkucavam nakon svakog predavanja ili na početku i kraju smene? Samo onoga trenutka kada dođeš na predavanje, i kada se ista završe/ti rešiš da odeš.
  • Šta su predavanja a šta vežbe? Predavanja se za prvu godinu održavaju u amfiteatru 5 u dve smene. Profesor iznosi materiju uz minimalno učešće studenata. Vežbe su zamišljene tako da se studenti uključe i razmišljaju. Na vežbama takođe mogu da rade kolokvijume čije uspešno polaganje donosi određene beneficije na samom ispitu. Po pravilu, u pitanju su manje grupe studenta, a vežbe mogu držati profesori ili asistenti, a predavanja isključivo profesori. Uspeh na vežbama se ocenjuje od 1 do 5.
  • Iz koliko predmeta mogu da idem na vežbe? Obavezan/a si da ideš na vežbe iz dva predmeta u jednom semestru. Možeš i na ostale, ali to radiš samo da bi sebi eventualno olakšao/la polaganje samog ispita.
  • Kako se određuje iz kojih predmeta i koji profesori će mi držati vežbe? Nasumično, kompjuterski. Formiraju se grupe studenata kojima se dodeljuje profesor/asistent i predmeti koje vežbaju.
  • Da li mogu da promenim predmete koje vežbam? Ne. Predmeti koje si nasumično dobio/la moraš vežbati. Možeš i ostale predmete, ali oni ne mogu da zamene dva koja su obavezna.
  • Da li mogu da zamenim profesora kod koga vežbam? Ovo zavisi od dogovora profesora na određenom predmetu. Ukiloko profesor kod koga želiš da pređeš nema ništa protiv, kao i profesor kod koga imaš vežbe najverovatnije neće biti problema.
  • Da li moram da imam pozitivnu ocenu sa vežbi da bih izašao/la na ispit? Neophodno je da imaš pozitivnu ocenu da bi izašao/la na ispit u prvom ispitnom roku koji dolazi. Dakle sa jedinicom iz predmeta prvog semestra ne možeš da izađeš na ispit iz tog predmeta u januaru, a iz drugog semestra u junu. Nakon tog roka izlaziš na ispit normalno. Ovo važi samo za vežbe koje su ti kompjuterski dodeljene.
  • Koliko često imam, i koliko dugo traju vežbe? Vežbe imaš jednom nedeljno jedan dvočas (sat i po vremena). Neki profesori drže vežbe i dva puta nedeljno, ali prisustvo je neophodno jednom.
  • Da li mogu da izostajem sa vežbi? Samo dva puta u toku jednog semestra. Sve preko toga moraš da pravdaš uz lekarsko uverenje. Neki profesori su ipak fleksibilniji, ali ovo je pravilo.
  • Da li koristim čip karticu za evidentiranje na vežbama? Ne. Potpisuješ se na papir, ili profesor proziva jednog po jednog studenta.
  • Kako proveram na koliko predavanja sam bio/koliko mi još treba? Na internetu. Stranica je: ius.bg.ac.rs/totem U polju"evidencija prisustva" unosiš svoj broj indeksa po furmuli koja je tamo opisana.
  • Da li je bitno da li idem na predavanja pre, ili posle podne? Ne. Na početku godine će se odrediti sistem par/nepar. Npr. studenti sa parnim brojem indeksa će biti raspoređeni na predavanja pre, a neparnim posle podne. Ovo pravilo se ne poštuje, niti je to moguće. Možeš ići u smenu koju hoćeš, a možeš kombinovati i jednu i drugu ukoliko želiš da ideš na predavanja određenog profesora.
  • Da li je dolazak na prvi dan (svečani prijem studenata prvog oktobra) neophodan? Ne. U pitanju je priredba. Atmosfera je svečana, ali ništa bitno nećete saznati. Woja će zabavljati studente i zvanice. Mada, ove godine će govoranciju držati A.V. pa ćete moći da se pohvalite rodbini ili opalite selfi. ;)

Ova lista pitanja će se redovno ažurirati novim, tako da možete redovno da posećujete ovu stranicu. Stefan Đakovac, student druge godine

Нема коментара:

Постави коментар